Luftplantor

Luftplantor från Rosmarus Enviro

Jag hoppas att du gillar din present. Det är en Tillandsia ionantha rubra cv. Red.

Denna planta kommer ursprungligen ifrån Sydamerikas tropiker där den får sin näring ifrån luftfuktigheten. I vårt torra klimat så måste du hjälpa den att trivas. Luftplantor har små grå hår eller fjun genom vilka de tar upp fukt och näring från luften.

Hur tar man hand om sin luftplanta?

För att hålla den lycklig och frisk:

  • Spreja eller bada plantan  regelbundet med regnvatten.
  • Placera plantan i ett ljust fönster, dock ej i direkt solljus då det kommer att skada bladen och torka ut plantan.
  • Skydda plantan från frost (lämna den inte ute – den är ju från tropikerna!)

Skötsel av luftplantan

Under sommartid bör plantan sprejas med rent vatten ett par gånger i veckan och något mindre under den kallare mörka årstiden. Bäst är att använda regnvatten som är rent och fritt från kemikalier såsom klor samt oftast betydligt mjukare.

Spreja både under och ovansida och skaka sedan bort överflödigt vatten och låt den torka. För att få din planta att riktigt älska dig så spreja den periodvis med gödning (finns speciellt framtagen för luftplator på nätet). MEN, lämna aldrig plantan blöt! Efter att den sprejats eller badats så ska den skakas lite försiktigt uppochned så att överflödigt vatten försvinner.
 
Ansamlat vatten nere i rosetten orsakar snabbt att plantan ruttnar och dör.

Spa bad..

Vill du göra plantan riktigt lycklig så ge den ett spa bad då och då. Jag rekommenderar att du låter den ligga i vattenbad cirka varannan vecka. En liten skål fylls med regnvatten och micras sedan försiktigt så att den blir fingerljummen (du ska inte micra eller koka plantan!). Lägg därefter ned plantan upp och ned i vattnet och låt den ligga och dra i en timme eller två. Plocka upp den och skaka av allt överflödigt vatten och låt den sedan torka uppochned på en liten handduk eller tidning. Det är viktigt att den torkar helt innan man vänder den rätt och sätter tillbaka den i fönstret.

 
Så här kan det se ut
Bada den i en till två timmar och låt den torka.
Placera sedan med vänner men ite i direkt solljus.

Så småningom kommer den lilla plantan att blomma. Efter att den har blommat så dör den så sakteliga men inte innan den satt av ett antal småplantor vid basen. Dessa lever på moderplantan så plocka inte av dem innan moderplantan är helt hoptorkad. Nu har du fler luftplantor.

Ha det så kul och lycka till.